/ БГНЕС
Опустошителен горски пожар продължава да гори в национален парк в Северна Гърция, който е най-големият обект в страната по програмата „Натура 2000“ и един от най-важните в Европа, съобщава в. „Катимерини“.

Около 320 пожарникари се борят с  огъня вече шести пореден ден, а армията изпрати военни в подкрепа на усилията на противопожарната служба.

Четири самолета и три хеликоптера се издигнаха на разсъмване днес, за да хвърлят вода върху пожара, който продължава да унищожава ценни горски масиви и природни местообитания в националния парк Дадия-Лефкими-Суфли. 

Евакуация на остров Лесбос заради огромен пожар

Снощи бе съобщено, че пожарът е унищожил над 2500 хектара гъста горска растителност. Огънят е предизвикал голямо екологично бедствие в района, който е дом на десетки видове животни и около 4000 вида растения.

Друг голям пожар, който избухна в събота на югоизточния егейски остров Лесбос, продължава да гори и днес, въпреки че противопожарната служба съобщи, че до голяма степен е овладян след кратко избухване през нощта близо до района на Вриса.

Има признаци за овладяване и на трети горски пожар в Илиа в Пелопонес, който също пламна преди шест дни, посочва „Катимерини“.
БТА