Не стихва гнева на мюсюлманите срещу изказването на папата
Не стихва гнева на мюсюлманите срещу изказването на папата / netinfo

Гневните реакции в мюсюлманския свят срещу изказването на папата за исляма не стихват, предадоха световните агенции

В палестинските територии бяха извършени още две нападения срещу църкви. Въоръжени мъже запалиха главната врата на католически храм в град Наблус, на Западния бряг. В Газа палестински активисти откриха огън от кола срещу православна църква. И при двете атаки няма пострадали хора.

С това общият брой на нападнатите днес в палестинските територии християнски храмове достигна четири. Групировката, която пое отговорност за първите две атаки, обясни, че ги е извършила в знак на протест срещу изказването на папа Бенедикт Шестнайсети за исляма, което бе възприето като обида в мюсюлманския свят.

Египетската ислямистка групировка Мюсюлманско братство заяви, че поднесеното по-рано днес от Светия отец извинение за въпросните му думи, не е достатъчно. Тя поиска Бенедикт Шестнайсети да се извини лично.

Влиятелен сомалийски религиозен лидер от своя страна призова мюсюлманите да си отмъстят на папата. "Всеки, който обиди пророка Мохамед, трябва да бъде убит", подчерта той.

Най-висшият сунитския духовник в света - шейхът на Ал Азар Мохамед Сайед Тантауи, заяви днес, че думите на папата издават едно невежество за исляма.

Изказването на Бенедикт Шестнайсети бе осъдено още от главния мюфтия на Саудитска Арабия, малайзийския премиер Абдула бин Ахмад Бадави и Централния съвет на мюсюлманите в Германия. В редица ислямски страни освен това се проведоха демонстрации срещу главата на Католическата църква.

Най-големите партии в Ирак - и шиитските, и сунитските, осъдиха думите на Бенедикт Шестнайсети. Главната сунитска политическа формация - Иракската ислямска партия, предупреди че конфронтацията с ислямския свят може да доведе до насилие между мюсюлмани и християни.

Иракското правителство от своя страна призова за спокойствие. Негов говорител подчерта, че онези мюсюлмани, които са се почувствали обидени, не трябва да изливат гнева си на малката християнска общност в страната.

Изказването на папата се дължи на това, че той разбира погрешно принципите на исляма, отбеляза още той.