Не сме уведомени навреме, че българин е бил задържан в Иран
Не сме уведомени навреме, че българин е бил задържан в Иран / БГНЕС

Обвинението е толкова сериозно, че възможностите, които имаме, не са особено големи" – това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по повод смъртната присъда, която грози шофьорът Живко Русев в Иран. Калфин коментира, че всичко, което външното ни министерство може да направи за него, вече се прави.

Той съобщи, че ръководеното от него ведомство е научило за случая преди десетина дни. „Направили сме остър протест, защото на практика България не е била уведомена преди два месеца, че наш сънародник е задържан", допълни Калфин.

Ето какво още каза в Токио министърът на външните работи Ивайло Калфин пред Дарик:

На нашия сънародник се осигурява цялата консулска и правна помощ, на която има право в Иран. За съжаление, престъплението, за което е обвинен, е много тежко.

Тъй като става дума за смъртна присъда, в състояние ли сте с дипломатически лостове да я промените в доживотна?

По иранското законодателство няма такава опция за такова огромно количество наркотици, става въпрос за 125 кг. Това действително е огромно количество и очевидно, че може би е част от някаква по-голяма организация. Разбира се, не е работа на Външно министерство да говори по този въпрос. Това, което бихме могли да направим, е да осигурим на нашия сънародник правата съгласно иранското законодателство.

Има ли шанс този човек да бъде спасен или изпълнението на смъртната присъда е гарантирано?

Не чакайте от мен да се произнасям вместо иранския съд. Все още не е заседавал съдът, не е насрочена дата за заседанието, но според прокурорите в Иран има безспорни убедителни доказателства за неговата вина и заседанието би могло да бъде насрочено във всеки един момент и да приключи много бързо.