Не изключват експлозията в Албания да е престъпен акт
Не изключват експлозията в Албания да е престъпен акт / снимкa: БГНЕС

Държавният прокурор на Албания Ина Рама заяви, че следствените органи не изключват версията експлозията в склада за муниции на албанската армия в Гердец, край Тирана, да е престъпен акт, съобщи БТА.

Формиран е разследващ екип от прокурори, полицаи и експерти, които ще разследват трагедията и ще работят по всички хипотези, каза Ина Рама на пресконференция в Тирана. До момента са разпитани около 30 души. Проверява се дали са спазвани правилата при работа с експлозиви, техническите правила на мястото, където е извършвано разминирането, и злоупотреба с длъжност, уточни прокурорът. Не изключваме и възможността това да е престъпен акт, каза тя.

Според информациите на прокуратурата, в експлозията, избухнала в събота, са загинали девет души, други девет се водят за изчезнали, а около 250 са ранени. От близките места са евакуирани около 4000 души, защото през целия ден продължаваха да избухват по-малки взривове, което попречи на спасителните екипи да влязат в тунелите между четири обекта в склада, където може би има хора.