Не било възможно в Афганистан да се постигне категорична победа
Не било възможно в Афганистан да се постигне категорична победа / снимкa: БГНЕС

Не е възможно в Афганистан да се постигне категорична военна победа. Дългосрочно решение може да се постигне чрез включване на талибаните в този процес, смята командващият британските сили в Афганистан. Пред вестник " Сънди таймс" Марк Карлтън-Смит заявява: "...ние няма да спечелим тази война". Според генерала въпросът е бунтът да бъде сведен до "управляемо равнище", така че да не представлява стратегическа заплаха и да може да бъде контролиран от афганистанската армия. Карлтън-Смит коментира и съобщенията, че е възможно да се готви сделка с талибаните.

Ако талибаните са готови да седнат на масата за преговори и да говорят за политическо уреждане на проблема, точно това, този тип напредък, може да сложи край на бунтовническо движение като това в Афганистан, подчертава британският генерал. Тази седмица френският седмичник "Канар аншене" публикува секретна френска дипломатическа телеграма за разговори, водени между британския посланик Шерард Каупър-Коул и френски представител.

Британецът казал, че е най-добре Афганистан да бъде управляван от "приемлив диктатор" и че чуждите войски само усложняват проблемите на страната, като поддържат слабото правителството в Кабул. Британският посланик бил цитиран да казва, че американската стратегия е обречена на провал и че чуждите войски в Афганистан са част от проблема, а не неговото решение. "Канар аншене" твърди, че с телеграмата, за която става дума, са били запознати и френският президент и външния министър. Говорител на френското външно ведомство вчера отказа да коментира публикацията, а британското правителство отрече Лондон да смята операцията в Афганистан за обречена.