Назначен е нов ръководител на екипа, разследващ атентата срещу Бхуто
Назначен е нов ръководител на екипа, разследващ атентата срещу Бхуто / снимка: БГНЕС

Назначен е нов ръководител на екипа, който разследва атентата срещу Беназир Бхуто от миналата седмица, взел близо 136 жертви, предаде Асошиейтед прес.

Рокадата бе извършена по настояване на бившия премиер на Пакистан. Бхуто се аргументира, че предишният ръководител на екипа - Манзур Мугал, е бил съучастник в изтезаването на съпруга й при разпити през 1999 г.

Новият главен разследващ е Сауд Мирза, съобщи пакистански официален източник. Той отговаря за криминалните разследвания в южния пристанищен град Карачи, където бе извършен двойният атентат срещу Бхуто.

Други промени в петчленния екип няма.

Атентатът срещу Беназир Бхуто бе извършен в деня, в който тя се завърна в Пакистан след осемгодишно изгнание с намерение да се включи активно в политическия живот. Бившият премиер бе посрещнат триумфално от 150 хиляди души, сред които обаче избухнаха две бомби - нападения, които властите определиха като самоубийствени атентати.

Бхуто, която остана невредима, хвърли вината върху ислямистите, но и отправи обвинения в съучастничество срещу елементи в правителството и силите за сигурност. Тя поиска в разследването да се включат чуждестранни експерти - призив, който бе отхвърлен от правителството.