Назначават Блеър за посланик на Близкоизточния квартет?
Назначават Блеър за посланик на Близкоизточния квартет? / netinfo

Британският премиер Тони Блеър най-вероятно ще бъде назначен за главен пратеник на четворката за мир в Близкия изток ООН, ЕС, САЩ и Русия, за да се опита на насърчи изгледите за основаване на палестинска държава, въпреки насилственото завземане на властта в ивицата Газа от Хамас, предаде Ройтерс.

Блеър напуска поста министър-председател утре и служители работят по определяне на ролята, която той ще има като пратеник на международните посредници за мир от близкоизточния квартет.

Очаква се назначението на британеца да оглави програмата на предстоящите днес разговори в Ерусалим. На тях ще присъстват държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана и руският външен министър Сергей Лавров.

Вашингтон потвърди, че квартетът обсъжда назначаване на свой посланик в помощ на палестинския президент Махмуд Абас да изгради институциите на бъдеща палестинска държава и да извърши политически и икономически реформи. Заместник-говорителят на Държавния департамент Том Кейси посочи, че решението кой да заеме този пост и за подробностите около неговите отговорности ще бъде взето на днешната среща.

Говорителят на Блеър отказа да коментира дали премиерът ще поеме този пост, отбелязва Асошиейтед прес.