Наводненията в Босна взеха две жертви
Наводненията в Босна взеха две жертви / снимка: БГНЕС

Двама души загинаха при наводненията в Босна, където подобно на съседна Сърбия от три дни се изливат проливни дъждове, съобщиха местните власти, цитирани от БГНЕС.

Според полицията един мъж е загинал при срутване на част от къщата му, в която нахлули придошлите води в Дворови, област Биелина. Втори човек, който бил тежко болен, е починал в Маглай, след като спасителите не успели да стигнат до града. Той се намира напълно под вода и е достъпен само с гумени лодки.

Вчера в Босна и Сърбия беше обявено извънредно положение заради проливните дъждове, каквито не са връхлитали страната в последните 120 години. Хеликоптери на армията и на полицията възобновиха тази сутрин евакуацията на населението в Маглай и Добой, които са най-силно засегнати от наводненията. Съседна Хърватия също изпрати два хеликоптера в района.

Лишени от ток и питейна вода, хиляди жители на Маглай и Добой са блокирани в жилищните сгради. В Баня Лука река Върбас излезе от коритото си тази нощ и наводни редица квартали, в които Гражданска защита евакуираше населението. В цялата страна има свлачища.

В Сърбия 150 000 домакинства са без ток, наводненията взеха пет жертви вчера. Един човек е в неизвестност в западния град Обреновац, който пострада особено тежко. Над 7000 души бяха евакуирани от потопените си във вода жилища, а хиляди други пострадали очакват да бъдат евакуирани от спасителите.

Първи руски самолет със 76 спасители на борда и хуманитарна помощ се приземи днес в Ниш. Втори самолет се очаква да пристигне днес, както и екип от спасители от Словения.

Вижте снимки от град Дервента в Босна ТУК