Руският опозиционер Алексей Навални
Руският опозиционер Алексей Навални / БТА
Руският опозиционен лидер Алексей Навални, който е в затвора от две години, заяви в сряда с, че страда от симптоми, напомнящи грип, но му е отказан адекватен достъп до медицинска помощ, а поддръжниците му осъдиха това, като опит на Кремъл да го убие бавно, съобщи Франс прес.

Очакваше се в сряда Навални да участва в три съдебни заседания по видеоконферентна връзка от килията си. На тях се разглеждат жалби срещу ограниченията, наложени му от затворническата администрация.

Навални говори пред съдията и поиска отлагане на тези три изслушвания по здравословни причини, което получи, потвърди пред АФП говорителката му Кира Ярмиш.

46-годишният Алексей Навални заяви, че е трябвало да води "жестока битка", за да получи "елементарни лекарства", и че му е била отказана хоспитализация в медицинското отделение на затвора, разположен на 200 км от Москва.

Руски лекари с писмо до Путин: Спрете издевателствата над Навални

"Отне ми четири дни, за да получа още малко топла вода", съобщава опозиционният лидер, цитиран от екипа си, като твърди, че има "треска и високо кръвно". Той добави, че администрацията на затвора принуждава негов съкилийник да се движи между медицинското отделение на затвора, което е засегнато от грипна епидемия, и килията му.

Руският президент "Путин продължава да се опитва да убие Навални, но по по-дискретен и бавен начин", обяви днес екипът на Навални.

В "Инстаграм" съпругата му Юлия Навална обвинява затворническите власти, че отказват да лекуват съпруга ѝ и "изрично" влошават условията му на задържане. "Вие хора ли сте?", попита ги риторично тя.

Близо 500 руски лекари са подписали петиция, публикувана във Фейсбук, в която призовават Владимир Путин да осигури подходящи грижи за Навални и да спре "тормоза".

В понеделник активистът съобщи, че на 31 декември за десети път е бил изпратен в изолатор за срок от 15 дни, където правата му са още по-ограничени. Основанието за това е, че се измил преди определеното време. 
Асен Георгиев/ БТА