Страните ни са изправени пред безпрецедентни предизвикателства пред сигурността - от изток и от юг, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при откриването на срещата на министрите на отбраната на страните от алианса в Главната квартира на пакта в Брюксел.

Ще се съгласим за разполагането на ротационен принцип на четири многонационални батальона в Естония, Латвия, Литва и Полша, отново посочи Столтенберг. По думите му ще се вземат и решения за "съобразено присъствие" за югоизточния регион, със сухопътен елемент, изграден около многонационална бригада в Румъния.

Москва ще отвърне на американския разрушител „Портър" в Черно море

Разглеждаме как бихме могли да увеличим присъствието си в Черноморския регион, посочи Столтенберг в отговор на въпрос какви допълнилтени мерки е склонен да предприеме алиансът, "за да разубеди Русия в черноморското пространство на България и Румъния".

Той добави, че вече е било увеличено присъствието на НАТО с повече "еър полийсинг" и други мерки като военноморско присъствие и учения. Но също така разглеждаме какво още можем да направим. Обсъждаме и предложение от Румъния за предоставяне на "рамката", щаб за бригада, която да организира и подпомага дейности на НАТО в региона, свързани с учения и мерки за уверяване на съюзниците, посочи Столтенберг.

Лавров: Русия не планира да напада която и да е страна от НАТО

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще предприеме необходимите мерки за защита на своята сигурност, ако НАТО разположи четири нови батальона в Източна Европа, предаде ТАСС.

Путин нареди внезапна проверка на руските въоръжени сили

"Нашето отбранително ведомство и съответните служби, естествено, надлежно следят промените в разполагането на чужди въоръжени сили до границите ни, анализират всички тези придвижвания и промени на контингентите, и несъмнено предприемат необходимите мерки за изпълнение на своите функции: защита на интересите и гарантиране на сигурността на Русия", каза Песков.

Източник: БТА