Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че руският президент Владимир Путин се проваля във войната в Украйна. Путин започна и той трябва да прекрати войната - с изтегляне на руските войски от Украйна, добави Столтенберг.

Той призова непризнатия от ЕС президент на Беларус Александър Лукашенко да престане да съучаства на Кремъл. НАТО остава с Украйна, докогато е необходимо, посочи генералният секретар. По неговите думи алиансът не участва във войната, но осигуряваната от съюзниците помощ води до промени на бойното поле.

Украйна предупреди за опасност от още ракетни удари в цялата страна

Столтенберг посочи, че руските въздушни удари по украински цели от началото на седмицата са израз на слабост и показват, че войната не върви според предвижданията на Москва. Русия не успява да спре напредъка на украинските сили и няма алтернатива, добави той.

Генералният секретар отклони въпрос на пресконференция, свързан с отговорността за взривяването на Керченския (Кримския) мост. По неговите думи е редно обяснения да дадат украинските сили.

Столтенберг уточни, че съюзниците решават кои кибератаки или хибридни действия попадат в обхвата на чл. 5 от Вашингтонския отговор за взаимна защита. Всеки умишлен удар по съюзническа инфраструктура ще доведе до единен и решителен отговор, поясни той.

По неговите думи след възникването на пораженията по газопровода "Северен поток" страните от НАТО са повишили мерките за сигурност по критичната инфраструктура. Той отбеляза, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящата тази седмица в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната от алианса.

ООН: Възможно е Русия да е нарушила международното право при ударите срещу Украйна

Внимателно наблюдаваме руските ядрени сили и засега не отчитаме промени, посочи Столтенберг. Той добави, че НАТО е в готовност бързо да превърне изпратените по източния фланг съюзнически батальони в бригади. По неговите думи съюзниците обмислят увеличаване на военното производство и на запасите от оръжие.

Столтенберг съобщи, че следващата седмица НАТО започва учение на силите за сдържане. По неговите думи тези дейности са били подготвяни още преди началото на войната в Украйна.
БТА