НАТО призова Северна Корея да отмени изстрелването на ракетата си
НАТО призова Северна Корея да отмени изстрелването на ракетата си / снимка: Reuters

НАТО призова Северна Корея да отмени плановете си за второ изстрелване на ракета през тази година, като подчерта, че то би нарушило резолюции на ООН и би дестабилизирало още повече Корейския полуостров, предаде Ройтерс.

Посланиците на страните от НАТО изразиха "дълбока загриженост относно обявеното от Северна Корея намерение да изстреля този месец ракета, използвайки балистична ракетна технология", се казва в декларация на алианса.

"Подобен акт би представлявал пряко нарушение на резолюции 1718 и 1874 на Съвета за сигурност на ООН. Той рискува да изостри напрежението в региона и да дестабилизира още повече Корейския полуостров", продължава документът.

"Призоваваме севернокорейските власти да изпълнят задълженията си по силата на международното право и да се придържат изцяло към волята на международната общност, изразена от Съвета за сигурност на ООН и мораториума върху изстрелването на ракети" завършва декларацията, цитирана от БТА.

Държавната осведомителна агенция на Северна Корея обяви решението за извеждане на нов изкуствен спътник в събота.

Според съобщения в медиите Пхенян уведомил съседите си, че ракетата ще поеме по траектория, подобна на планираната в неуспялото изстрелване на ракета през април.