НАТО обеща да засили диалога си с Грузия
НАТО обеща да засили диалога си с Грузия / снимкa: БГНЕС

НАТО е твърдо решена да продължи диалога си на високо равнище с Грузия, включително за финансова подкрепа, каза генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер, предаде ДПА.

НАТО не вижда необходимост сериозно да променя акцентите при планирането на отбраната си, за да реагира на новата обстановка в сферата на сигурността след руското нахлуване в Грузия, каза днес генералният секретар на пакта, предаде Ройтерс.

След срещата на военните министри от Алианса в Лондон Яп де Хоп Схефер заяви пред журналисти, че стремежът на 26-те страни от Съюза да имат по-модерни, по-гъвкави сили отговаря както на необходимостта от експедиционни операции, така и на основната задача за колективна отбрана.

Балансът ни е правилен. Трябва да подсилим някои елементи, но е важно да продължим започнатото, каза Схефер. Той подчерта, че НАТО е била и е готова за всякакво възможно развитие и заяви, че той не вижда да има ново развитие. Трябва да продължим да трансформираме силите си, посочи Схефер. "Няма разлика между силите, които са ви необходими в Афганистан, и силите, които може да ви потрябват при сценарий, при който - не дай Боже! - да трябва да защитавате територия на страна от НАТО", каза генералният секретар на пакта.