НАТО изрази дълбоко съжаление за спирането на ДОВСЕ
НАТО изрази дълбоко съжаление за спирането на ДОВСЕ / netinfo

НАТО изрази "дълбоко съжаление" от решението на Русия да спре прилагането на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), което влезе в сила от днес.

Съюзниците от НАТО продължават да придават голямо значение на договора и подчертават стратегическото му значение за евроатлантическата сигурност, се казва в разпространена в Брюксел декларация на пакта. Документът съдържа и призив към Русия да преразгледа решението си.

В декларацията се отбелязва също, че съюзниците от НАТО си запазват правото да предприемат всякакви стъпки, произтичащи от договора и от международното право, като в същото време изразяват желание да се излезе от сегашната "задънена улица и се запазят ползите от този договор”.

Ето защо съюзниците предпочетоха да не отговарят на този етап на руското решение и ще продължават да изпълняват своите задължения, без това да предопределя техните бъдещи действия. Като първа стъпка по време на годишния обмен на военна информация в рамките на договора тази седмица съюзниците от НАТО ще спазят своите задължения, се изтъква в документа.