НАТО и Русия имат дълбоки разногласия, това остава непроменено
НАТО и Русия имат дълбоки разногласия, това остава непроменено / БГНЕС

НАТО и Русия имат дълбоки разногласия, това остава непроменено, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг пред журналисти. Той направи това изявление след първото от 2014 г. насам заседание на Съвета НАТО-Русия.

НАТО и Русия имат много различно виждане, но се изслушахме. Не искаме да водим война, а да я предотвратим, добави Столтенберг. Той посочи, че засега няма дата за следващо заседание на формата с руската страна, но очаква да има нови срещи.

НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия

Всички сме на мнение, че имаме интерес да оставим открити политическите и военните канали за диалог. Това бе първата ни среща след откъсването на Крим от Украйна. Всички днес се съгласихме за нуждата от бързото и пълното прилагане на споразуменията от Минск, Русия има особена отговорност по този въпрос. Разминаваме се по отчитането на фактите и отговорностите за събитията в Украйна. В НАТО не сме съгласни, че това е гражданска война - Русия дестабилизира Източна Украйна с подкрепата си за отцепниците и с доставките на въоръжение, посочи Столтенберг.

Руската агресия доведе до сегашното състояние на нашите отношения. НАТО твърдо подкрепя украинския суверенитет и териториална цялост, не признаваме незаконното присъединяване на Крим. Зачестилите военни действия в Източна Украйна будят тревога, добави той. Не може да се върнем към обичайните си отношения, докато Москва не уважава международното право, поясни генералният секретар.

НАТО не иска студена война с Русия

Уважаваме правото на всеки народ да избира как да обезпечи сигурността си. Всеки военен съюз има право да извършва учения, но в последните години прозрачността намалява в съчетание с повече военни действия и враждебна реторика. Съгласихме се за въвеждането на общи правила за наблюдение на тези учения. Повече прозрачност би означавала повече сигурност в Европа, което е в интерес на НАТО и на Русия, коментира Столтенберг.

Той определи днешното заседание като откровен и сериозен разговор, полезна и честна размяна на мнения. Точно защото имаме разногласия, е важно да разговаряме, коментира генералният секретар.

Източник: БТА