НАТО: Евро-атлантическата интеграция е единственият път пред Югоизточна Европа
НАТО: Евро-атлантическата интеграция е единственият път пред Югоизточна Европа / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че интегрирането в НАТО и Европейския съюз е единственото решение, което ще гарантира необратимо сигурността на Балканите, предаде Франс прес.

"В НАТО ние сме твърдо убедени, че евро-атлантическата интеграция е единственият път за развитие на страните в района", подчертал Схефер в реч на откриването на срещата на държавни и правителствени ръководители от Югоизточна Европа в Дубровник.

"Единствено евро-атлантическата интеграция може да гарантира необратимостта на огромния напредък, постигнат на Балканите", подчертал генералният секретар на НАТО.

Той добави, че "вратите на НАТО са отворени", посочва АФП. Думите му бяха адресирани към Хърватска, Македония и Албания, които се надяват че на срещата на върха на страните от НАТО в Букурещ през пролетта догодина ще бъдат поканени да се

присъединят към Алианса.

В срещата участват премиерите на Хърватска, Македония, Латвия, Румъния, Молдова, Словакия, както и председателят на косовската администрация и президентът на Грузия.

Утре в работата на срещата ще участва и министърът по европейските въпроси на България Гергана Грънчарова.