НАТО демонстрира единство и решимост спрямо Русия
НАТО демонстрира единство и решимост спрямо Русия / Guliver/Getty Images

НАТО демонстрира единство спрямо Русия на срещата си на високо равнище във Варшава, заявявайки категорично, че няма да търпи нито един враждебен акт на източния си фланг, оставяйки в същото време отворена врата за диалог, предаде АФП.

Държавните и правителствени лидери на 28-те страни от Алианса, сред които бяха президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел както и френският президент Франсоа Оланд, решиха в петък да разположат четири батальона в балтийските страни и Полша. Това е безпрецедентно предизвикателство към Москва от времето на Студената война, отбелязва АФП.

"Това е историческо решение. НАТО показа много ясно, че ние сме единни и твърди", със задоволство заяви днес естонският премиер Таави Рийвас.

Столтенберг: НАТО не иска Студена война, а диалог с Русия

Лидерите на страни членки на НАТО, сред които е и българският президент Росен Плевнелиев, днес ще приключат срещата си с разговори с президента на Украйна Петро Порошенко, след като сутринта обсъдиха помощта за Афганистан, уточни АФП.

В петък вечерта Русия бе в центъра на вниманието на тяхната вечеря в емблематичната бална зала, в която бившият СССР и неговите сателити през 1955 г. са подписали Варшавския договор.

Русия предупреди НАТО да не засилва присъствието си в Черно море

"Вечерята бе посветена 98% на отношения с Русия (...). Идеята е да изпратим на Путин посланието, че сме единни", каза френски дипломатически източник. Политиката на НАТО спрямо Москва може да се резюмира в три пункта: да сме единни; да сме твърди по ценностите ни; да възстановим диалога", допълни същият източник.

Лидерите на НАТО се подкрепили на вечерята си в петък провеждането на заседание на Съвета Русия - НАТО на 13 юли и не са вземали други решения за Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на източник от НАТО.

Източник: БТА