/ БГНЕС
Нападателят ще бъде съден за престъпление “нападение от омраза със сериозни наранявания“
Охридският основен съд насрочи за 28 февруари първото заседание срещу обвиняемия за нападението над секретаря на българския клуб в Охрид Християн Пендиков. Делото ще се води от съдия Боян Мартиноски, а нападателят ще бъде съден за престъпление “нападение от омраза със сериозни наранявания“, предаде „Локално“.

Основната прокуратура в Охрид повдигна обвинения срещу двама души за нападението срещу Пендиков. От прокуратурата съобщиха, че е повдигнато обвинение за това престъпление след оглед на камерите за наблюдение и показания на свидетели. Единият от обвиняемите е налице, а вторият обвиняем в момента е в неизвестност и се издирва.

Секретарят на Българския клуб в Охрид "Цар Борис III" Християн Пендиков беше зверски пребит на 19 януари 2023 г.

След побоя той бе прехвърлен със самолет за лечение в София във ВМА. Там му бе направена операция. Той е със счупена челюст, наранявания в областта на ребрата и гърдите. Срещу нападателя бе повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда.

Прокуратурата в Охрид повдигна обвинение на нападателя на 21-годишния Пендиков, а в обвинителния акт се казва, че нападението е извършено поради национална и етническа омраза. В него пише, че "обвиняемият, заедно с още едно лице, което засега остава неизвестно, поради национална и етническа принадлежност, е нанесъл тежка телесна повреда".
БГНЕС