Наследникът на Анан обеща мирно решение на ядрените проблеми
Наследникът на Анан обеща мирно решение на ядрените проблеми / netinfo

Следващият генерален секретар на ООН Бан Кхи Мун увери, че ще положи всички усилия за скорошно мирно решение на ядрените проблеми около Иран и Северна Корея. Ядрените проблеми около Иран и Северна Корея трябва да бъдат решени възможно най-скоро по дипломатичен път, заяви в Москва южнокорейският външен министър Бан Кхи Мун, който бе избран за наследник на Кофи Анан.

Тези кризи може да дестабилизират района и представляват опасност за целия свят. Затова трябва да бъдат решени възможно най-скоро, посочи Бан Кхи Мун. Като бъдещ генерален секретар на ООН аз уверявам, че ще положа всички усилия, за да придам допълнителен импулс на този процес и в случай на необходимост, ще предложа нови инициативи за намаляване на напрежението и решаването на такива проблеми, подчерта дипломатът.

Бан Кхи Мун каза още, че единственият начин, по който иранското правителство може да реши проблема около ядрената му програма по мирен път, е да прекрати незабавно обогатяването на уран. Надяваме се, че иранското правителство ще приема пакета предложения на шесторката международни посредници, посочи Мун в интервю за ИТАР-ТАСС.