Насилието в Южен Судан ескалира
Насилието в Южен Судан ескалира / БГНЕС

Сблъсъците между враждуващи части на армията на Южен Судан обхванаха и провинция Джонглей /Джункали/, съобщи говорителят на армията полковник Филип Агуър, цитиран от Асошиейтед прес.

Насилието в Южен Судан ескалира, а правителството обвинява за това лоялните на бившия вицепрезидент военни. Каси Коупланд, експерт по Южен Судан в Международната кризисна група, отбеляза, че офицери от суданските въоръжени сили, произхождащи от племето нуер, дезертират от армията в Джонглей - най-големият щат в страната. Към това племе принадлежи и бившият вицепрезидент Риек Мачар, издирван от военните за предполагаемото му участие начело на опита за държавен преврат.

Коупланд допълни, че положението вече не може да се задържи само в рамките на столицата Джуба. Дипломати от ООН казаха, че 500 души са загинали в сраженията, пише БТА.

В интервю за южносудански уебсайт Риек Мачар отрече да е имало опит за държавен преврат, както твърдят властите в Джуба, където от неделя се водят сражения между враждуващи военни фракции, предаде Франс прес. Това, което се случи в Джуба, е недоразумение между членове на президентската гвардия, а не опит за държавен преврат. Нямам никаква връзка, нито информация за какъвто и да било опит за държавен преврат, заяви Мачар. Неговото местоположение е неизвестно, а това бе първото му изявление от началото на сблъсъците в неделя вечерта.

Според южносуданските власти Мачар е избягал и е издирван заедно с четирима други политици. Правителството обяви вчера, че са арестувани 10 високопоставени лица, сред които 8 бивши министри от кабинета, уволнен през юли от президента Салва Киир.

Съединените щати съобщиха, че ще евакуират част от дипломатическия си персонал, както и своите граждани от Южен Судан, предаде Ройтерс. САЩ първо призоваха американските граждани да напуснат страната, но сега съобщиха, че започват евакуация от летището в Джуба с полети, организирани от Държавния департамент. Великобритания други страни обмислят същата мярка.