Наши инструктори ще обучават косовските сили за сигурност
Наши инструктори ще обучават косовските сили за сигурност / снимка: БГНЕС

Правителството обсъжда възможността да изпрати хеликоптери в Афганистан за целите на вътрешния транспорт. Това съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в Букурещ, където участва в срещата на върха на НАТО.

Външният министър Ивайло Калфин, който също е в българската делегация на форума, информира, че България планира да изпрати инструктори в Косово за обучение на косовските сили за сигурност.

Това са хеликоптери, които се нуждаят от обновяване, като средствата ще са от т.нар. Доверителен фонд, който ще бъде създаден към НАТО. България обсъжда различни варианти за продължаване на участието на мисията в Афганистан, в посока подобряване на състоянието на въздушния там, уточни министър Близнаков.

Половината от страните членки на НАТО са декларирали, че ще увеличат контингентите си в Афганистан. За последната една година България увеличи своя контингент четири пъти до 420 военнослужещи, коментира премиерът Сергей Станишев. Една част от тях са в Кабул под италианско и германско командване, а друга част са като охранителна рота на летището в Кандахар.

България ще изпрати инструктори в Косово в подкрепа на мисията на КФОР, които ще се включат в обучението на косовските сили за сигурност, каза външният министър Ивайло Калфин.

На срещата на върха в Букурещ страната е настояла за неделимост на територията на НАТО, като се говори за противоракетния щит за отбрана, който САЩ планират да изградят в Европа.

Трансформацията на въоръжените сили на НАТО ще е тема на извънредна среща във Великобритания на военните министри. България продължава усилията да промени въоръжените си сили, не достигат хеликоптери и стратегически въздушен транспорт, коментира Веселин Близнаков.