Наш самолет кацна извънредно в Тел Авив
Наш самолет кацна извънредно в Тел Авив / netinfo

Български пътнически самолет бе принуден да се върне в Тел Авив заради технически проблем. От съображения за сигурност той е бил ескортиран от израелски изтребители, съобщава в сайта си израелският вестник "Аарец". Самолетът е на авиокомпанията BULGARIAN AIRCHARTER, изпълняващ полет от Тел Авив до Варна.

Малко след като българският самолет излетял от телавивското летище "Бен Гурион", пилотът се свързал с авиодиспечерите на летището, за да съобщи за технически проблем. Машината изхвърлила горивото над морето, за да избегне кацане с пълни резервоари.

Причината е, че на височина около 2500 метра е получена индикация за проблем при затварянето на стълбата при задната врата. Екипажът е действал според инструкциите, обадили са се на летището и са се приземили, обясниха от българското Министерство на транспорта , а също, че прихващането с изтребител е регулярна практика в такива случаи в Израел.

При техническата проверка след кацането проблемът се е оказал разрегулиран датчик на стълбата. Полетът е изпълнен.

Аарец” съобщава, че специалисти на израелските авиационни служби са проверили самолета и пътниците. Това се налага и поради правилата на летището в Тел Авив, които изискват в подобни случаи да бъдат извършени проверки, свързани със сигурността, за да се уверят, че проблемите действително са от технически характер, обяснява вестникът.