Наш евродепутат иска проверка на работата на ГД „Разширяване” на ЕК
Наш евродепутат иска проверка на работата на ГД „Разширяване” на ЕК / netinfo

Евродепутатът от групата на европейските социалисти Евгени Кирилов ще сезира Европейската сметна палата с искане за проверка на дейността на Генерална дирекция „Разширяване" на Европейската комисия относно начина на утвърждаване на проектите във времето, когато страната ни е била в процес на присъединяване. Ето какво още каза за Дарик Евгени Кирилов, който е изключително разочарован от днешното решение на дирекцията.

Има отделни действия, които са свързани с чисто политическа целесъобразност. Не може да не се оценят всичките тези усилия. Генерална дирекция „Разширяване” се занимава с преговори и оценка на страните кандидати. Тя, обаче, продължава да ни чувства видимо като страна, която кандидатства. Достигнахме един период, в който трябва да поговорим по-откровено. Откровеният разговор е свързан с това как самата тя се справяше, когато проектите по ФАР биваха утвърждавани и подписвани от нейни представители. Поради това може би е добре да помолим съответно Европейската сметна палата да направи една оценка на начина, по който се е действало тогава, когато България нямаше възможност сама да утвърждава проектите, как е протичала процедурата.

Какво имате предвид под думите, че решението е взето по политическа целесъобразност?

Предстоят догодина избори за Европарламента. Предполагам, че някои функционери на високо равнище все пак мислят за по-нататък. Трябва да си изберат една удобна мишена, в случая това е България, и да покажат непримиримост. От друга страна, вероятно има и нагласа малко да се покаже пред страните кандидатки – вижте колко сме строги.