Нарушено е примирието в Ливан
Нарушено е примирието в Ливан / netinfo

Ливанският премиер Фуад Синьора обвини днес Израел в нарушаване на постигнатото с посредничеството на ООН примирие и обяви, че ще отнесе въпроса до генералния секретар на световната организация Кофи Анан.

"Днешната операция на израелските окупационни сили в Бекаа е крещящо нарушение на примирието между воюващите страни, постигнато с помощта на Съвета за сигурност", се казва в декларация, разпространена от името на Синьора. Премиерът вече се е оплакал пред намиращата се в Ливан делегация на ООН. Той възнамерява да отнесе въпроса и до генералния секретар на световната организация Кофи Анан.

Бойци на Хизбула се сражаваха по-рано днес с израелски командоси, които бяха стоварени с хеликоптери западно от Баалбек, крепостта на Хизбула в Източен Ливан, с мисия да попречат на оръжейна доставка от Сирия и Иран. При престрелката един израелски офицер беше убит и двама войници - ранени.

Председателят на ливанския парламент Набих Бери каза, че днешната операция на Израел е имала за цел да провокира Хизбула към ответни действия и така да се попречи на разполагането на ливанската армия в южната част на страната.