Наркотрафиканти избягвали сръбско-българската граница „Градина”
Наркотрафиканти избягвали сръбско-българската граница „Градина” / netinfo
Наркобосове заобикалят граничния контролно-пропускателен пункт „Градина”, тъй като това била най-успешната митница в Европа срещу контрабандистите на дрога. Това твърди белградският вестник „Прес”, позовавайки се шефа на митницата в Димитровград.

По неговите думи на сръбско-българската граница в последните седем години са конфискувани около тон хероин, опиум, хашиш и половин милион таблетки и други опиати. За много наркотрафиканти „Градина” се е превърнала във фатална точка на балканския път на дрогата, която през Афганистан и Ливан, Турция, България и Сърбия върви към огромния пазар на Западна Европа, се казва в белградското издание.

Повече от 95 процента от наркотрафика се е прехвърлил в Косово, откъдето Европа се снабдява с наркотици. Младата балканска държава е седалище на най-мощните наркокартели и босове. Голяма част от дрогата се пренася извън граничната линия по непристъпни планински предели от хора с дресирани коне и без голям риск за контрабандистите, разказва шефът на димитровградската митницата.

Според него отдавна е известно за всички, че най-големите трафиканти са от Трновац, където има организирани банди. Те пренасят наркотиците през България, Македония и Гърция сега, вместо през ГКПП „Градина”. Трафикантите избирали също така по-лесните пътища през Косово или Румъния.