Наркомафията е проблем номер едно в Сърбия
Наркомафията е проблем номер едно в Сърбия / снимкa: БГНЕС

В момента най-голям проблем в Сърбия представлява наркомафията, съобщи БГНЕС. Това се казва в "Бялата книга" за организираната престъпност, която ще бъде представена на следващото заседание на Съвета по национална сигурност, съобщава сръбският вестник "Прес".

Освен с дрога, сръбската наркомафия се занимава с нелегалната търговия на хора, оръжие, рекет, отвличания и други тежки престъпления. В книгата са изброени около 30 престъпни групировки с имената им и членовете в тях. В книгата са описани и всички престъпления, които са извършени от тях. В някои от тях полицията има и свои къртици.

Според сръбските сили за сигурност, най-голям проблем за властите, е липсата на достатъчно доказателства и корумпираната съдебна система. Повечето от половината от престъпните групировки действат на територията на сръбската столица Белград. Нови Сад, Нови Пазар, Ягодина, Златибор, Ниш, Прешево и Буяновац се посочват също като центрове, където действат мафиотски групировки.

67% от цялата организирана престъпност в Сърбия се намира в Белград. Там в момента действат около 20 престъпни групировки. Пет от тях могат да бъдат определени като изключително мощни и опасни, но нито една от тях няма силата на най-известната сръбска банда - "Земунския клан" на Душан Спасоевич - Шиптар. Единственото нещо, с което сегашните престъпни групи си приличат със "Земунски клан" е бруталността и начинът на работа, съобщават източниците от криминалната полиция. Една от престъпните групировки, която действа на територията на Нови Белград и която се смята за най-брутална, поддържа връзки с мафиите от региона и наркокартелите от Южна Америка.

Наркомафията вече навлиза и в бизнеса с недвижими имоти и строителната мафия в републиката. Тези престъпници се занимават още и с изнудване, отвличания и опити за легализиране на парите чрез закупуването на недвижими имоти, се казва още в "Бялата книга".