Наркобос се изплъзна на САЩ след 28 години затвор
Наркобос се изплъзна на САЩ след 28 години затвор / снимка: morguefile.com

САЩ предложиха във вторник 5 млн. долара награда за задържането на мексиканския наркобос Рафаел Каро Куинтеро, наскоро освободен от затвора в страната си, но издирван от 28 години от САЩ за убийство на полицай.

Това е по програмата за награди за сътрудничество в борбата срещу международния трафик на наркотици на Държавния департамент. „Предложена е награда от пет милиона долара за информация, водеща до задържането на Рафаел Каро Куинтеро, който отвлича, измъчва и убива агента на американската агенция за борба с наркотиците ДЕА Енрике (Кики) Камарена Саласар през 1985 г.”, се казва в изявление, цитирано от АФП.

Според информация от открити източници Куинтеро е осъден през 1985 г. за убийства на 40 години затвор. Американското министерство на външните работи заяви, че Куинтеро е издирван от съд в Калифорния по „множество обвинения за тежки престъпления” и че правосъдието го смята за „беглец”.

Рафаел изчезна през август, след като мексикански съд го освободи по процедурни причини след 28 години в затвора. Въпреки това, мексикански федерален съдия издаде нова заповед за арест срещу него за възможното му екстрадиране в САЩ, припомня БГНЕС.

Държавният департамент, в сътрудничество с ФБР и Министерството на правосъдието, има няколко програми за награди в областта на борбата с престъпността, тероризма и трафика на наркотици.