Един човек загина, а десетки бяха ранени при снощните протести в Минск срещу резултатите от президентските избори в Беларус, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от Франс прес.

"Един получи смъртоносна черепно-мозъчна травма, след като бе блъснат от кола" на силите на реда по време на протестите в центъра на беларуската столица. Десетки са ранени и се намират в болница, посочиха още от организацията. Беларуското вътрешно министерство обаче заяви, че няма загинали при протестите, посочва ТАСС.

Броят на задържаните в деня на президентските избори в Беларус, след които избухнаха протести, нарасна до 213 души, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС. "Към 10.00 ч. сутринта днес разполагаме с данни за не по-малко от 213 задържани в Беларус вчера", съобщи организацията и отбеляза, че броят на задържаните може да е и по-голям.

До напрежението се стигна, след като екзитпол на държавната телевизия обяви, че дългогодишният лидер Александър Лукашенко е преизбран за президент. Според данните той получава близо 80% от гласовете. Основната опозиционна кандидатка Светлана Тихановска събира 7 на сто от вота.

Предварителни данни: Лукашенко получава 80,23% от гласовете на изборите за президент на Беларус

Беларус сблъсъци и протести
Gulliver/Getty Images

Междувременно Тихановска заяви, че отказва да признае официалните резултати, показващи категорична победа за настоящия държавен глава Александър Лукашенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Разбира се, че не ги признаваме. Получените от нас данни не съвпадат с официално обявените", каза тя пред журналисти. Тихановска заяви, че смята себе си за победител, а изборните резултати - за масово фалшифицирани.

Нейни сътрудници казаха, че опозицията е поискала повторно преброяване в някои секции, където е имало проблеми. Опозицията иска също да проведе разговори с беларуските власти за това как да се извърши мирна смяна на властта.

ЦИК на Беларус: Изборите са валидни, гласували са 54.57% от гласоподавателите

Беларус сблъсъци и протести
Gulliver/Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати поздравителна телеграма до Александър Лукашенко във връзка с победата му на изборите за президент на Беларус, съобщи пресслужбата на Кремъл.

"Разчитам, че Вашата държавна дейност ще спомага за по-нататъшното развитие на взаимноизгодните руско-беларуски отношения във всички области, за задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюзната държава, засилването на интеграционните процеси в Евразийския икономически съюз и ОНД, а също така на военнополитическите връзки в Организацията на Договора за колективна сигурност", гласи текстът, цитиран от ТАСС.

Путин изрази увереност, че "това несъмнено отговаря на коренните интереси на братските народи на Русия и Беларус".

Лукашенко гласува за президент и плаши медиите с разправа
 

Китайският президент Си Цзинпин изпрати поздравления на беларуския президент Александър Лукашенко за победата на изборите, съобщи беларуската агенция БелТА, цитирана от ТАСС.

"От името на китайското правителство и народ, а също така лично от мен изпращам топли поздрави и най-добри пожелания. Уверен съм, че под ваше ръководство Беларус непременно ще постигне нови блестящи успехи в процеса на държавното строителство", се отбелязва в посланието.

ЕС осъжда насилието срещу мирни демонстранти в Беларус след вчерашните президентски избори. Това се посочва в общо изявление на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и еврокомисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархей. По техните думи употребата на сила от властите е била несъразмерна и е неприемлива. ЕС отчита, че събитията са довели до смъртта на поне един човек, както и до раняването на мнозина. Осъждаме насилието и настояваме за незабавно освобождаване на задържаните снощи, се допълва в изявлението.

Властите в Беларус трябва да осигурят спазването на основните права на протестиращите мирно. Гражданите на Беларус очакват гласовете им да бъдат преброени правилно и централната избирателна комисия да оповести данните, така че да отразяват техния избор, заявяват Борел и Вархей.

Само със спазване на човешките права, демокрация и честни и свободни избори страната ще се радва на стабилност и самостоятелност. Следим внимателно обстановката, за да се прецени как ЕС да съобрази отношенията си с Минск в светлината на посочените събития, отбелязват представителите на европейските институции.
 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова властите и опозицията в Беларус към диалог и отказ от улично насилие след вчерашните изборите там за държавен глава, предаде ТАСС.

"Призоваваме съседите ни към максимална толерантност, търпимост и отказ от улично насилие. Призоваваме за максимално открит, макар и нелесен диалог, защото само широк диалог ще даде възможност да се гарантира на гражданите в Беларус изход от трудната кризисна ситуация и честно да бъдат обсъдени по-нататъшните стъпки и формати на общественото взаимодействие", заяви Зеленски в профила на президентството в Телеграм.

По повод събитията в Беларус външното министерство на Полша изразява дълбоко безпокойство във връзка с жестокото потушаване на следизборните демонстрации. Твърдата реакция на правоохранителните органи, използването на сила срещу мирни протестиращи, произволните арести са недопустими, се казва в изявление на полската дипломация на сайта на ведомството.

"Обръщаме се към властите на Беларус с призив да спрат да нагнетяват напрежението и да започнат да зачитат основните човешки права", заявява външното министерство на Полша.