Бой, ранени и арести след сблъсъци между фенове на "Левски" и хърватския "Хайдук" (Сплит). Няколко наши сънародници бяха ранени и транспортирани до болница в град Задар, а 22-ма - задържани. Спречкването между феновете станало в сряда вечерта. А през нощта срещу четвъртък автомобилът на един от българите бил подпален пред хотел в Задар.

По информация от българското посолство 18 български граждани все още са в полицейското управление в града, за да дадат писмени показания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Посолството е съдействало за осигуряване на още двама преводачи и адвокат на задържаните. Българските граждани са задържани за 24 часа, като е възможно на някои от тях да бъде повдигнато обвинение, допълва БТА.

6 българи са в болница, а близо 20 са арестувани в Задар преди мача между Левски и Хайдук
 
Четиримата български граждани пък, чийто лек автомобил е бил опожарен, ще бъдат транспортирани с полицейска кола до автогарата, откъдето ще отпътуват за Загреб за издаване на временен паспорт на един от тях, чиито лични документи са изгорели при инцидента.
 
Българското посолство остава в постоянен контакт с местните власти и българските граждани.

Българският посланик в Загреб Таня Димитрова е получила уверенията на хърватските власти, че „подпалването на автомобила се третира като тежко криминално деяние и инцидентът ще бъде разследван”, посочва NOVA.

Фен на Левски в Хърватия: Местен моторист заплаши, че ще ни режат главите
 
„Напрежението започна още вчера, когато три български групи бяха нападнати в различни части в центъра на града. Първата група бе атакувана от 30 маскирани фенове, докато са обядвали. Втората група се е разхождала. Третата група е била с кола, когато са поискали номерът им да бъде свален. Нашата група журналисти дори бе охранявана, докато вечеряше в хотела - нещо, което ни се случва за първи път”, коментира за „Здравей, България” спортният журналист Илиян Енев.

Междувременно вечерта десетина запалянковци на „сините“ не бяха допуснати до трибуните на стадиона. Полицаите от Дугополе провериха с дрегер въпросните хора и всички с концентрация на алкохол от 0.5 промила не бяха допуснати. Впоследствие българите бяха отведени с микробус в неизвестна посока.

Двубоят между „Левски” (София) и „Хайдук” (Сплит) започва в 21:30 ч. българско време, допълват от Gong.bg
nova.bg, Gong.bg