Напрегната надпреварата за президентския пост в Полша
Напрегната надпреварата за президентския пост в Полша / снимка: Reuters

Надпреварата в президентските избори в Полша се очертава все по-напрегната. До вчера социологическите агенции прогнозираха почти равни резултати с малко надмощие за кандидата на управляващите Бронислав Коморовски, но днес вестник "Жечпосполита" вече пише, че на финалната права напред може да излезе опозиционният кандидат Ярослав Качински.

Според ГФК Полония Качински може да получи подкрепата на 49 процента от поляците, а Коморовски - на 47 на сто. Въпросът е за кого ще гласуват останалите 4 процента, пише "Жечпосполита". Според вчерашно изследване, направено сред 1000 души, шансовете на двамата претенденти бяха равни - 45 на 45. Десет процента бяха заявили, че се колебаят. Експертите на ГКФ Полония смятат, че повечето от тях ще гласуват в неделя за Качински. Подобна е била ситуацията преди първия тур.

Допреди седмица в сондажите на "Жечпосполита" Коморовски водеше с 11 на сто. Политологът Яцек Клочковски от Центъра за политическа мисъл смята, че на Качински явно са помогнали телевизионните дебати в сряда, на които се представи добре, и нападките срещу него от страна на политици от Гражданска платформа, партията на Коморовски. Но всеки може да спечели, застрахова се политологът и добавя, че който и да излезе напред, ще е с минимална разлика. Друг полски политолог - Вавжинец Конарски от Висшата школа по социална психология, смята, че ще успее този от кандидатите, който най-добре мобилизира днес преди финиша електората си.

Тази вечер ще бъде излъчено по телевизията кратко обръщение на Качински към поляците, което ще е под формата на предизборен клип, пише БТА. Той  ще се срещне със студенти във Варшава, ще пътува из страната и вечерта отново ще бъде на концерт в столицата, пише вестник "Газета виборча". Качински обещава на студентите, че ще работи срещу ограничаване на възможностите за безплатно висше образование и се обяви за повече студентски кредити.    

Бронислав Коморовски обеща днес, че ако спечели, до 500 дни ще започне строителството на хиляда километра нови пътища - магистрали, национални, местни и околовръстни.