Напредъкът на България не е достатъчен, констатира ЕК
Напредъкът на България не е достатъчен, констатира ЕК / снимка: Guliver/Getty Images

Европейската комисия представи тринайсетия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът представя анализа на ЕК за предприетите от България стъпки през изминалите 18 месеца и посочва в кои области са необходими допълнителни мерки, предаде БТА.

ВИЖТЕ КОНСТАТАЦИИ И ПРЕПОРЪКИ ОТ ЕВРОДОКЛАДА

В съобщение, съпътстващо доклада, се цитира изявление на председателя на комисията Жозе Барозу, според когото в България трябва да насърчават радетелите на промяната и да се осигури лидерство. Основни принципи като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт трябва да залегнат в основата на дългосрочна стратегия за реформа, добавя той. Политически ангажимент за прилагането на такъв подход, както и конкретни и практически мерки в краткосрочен план, са най-добрият начин, за да бъде задвижен процесът и да се напредва по-бързо към постигането на показателите по механизма за сътрудничество и проверка, заявява Барозу.

В настоящия доклад се прави оценка на напредъка, постигнат от България в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и борбата срещу организираната престъпност. Тези въпроси са в основата на модернизацията на българското общество - за да успее процесът на реформи, той се нуждае от последователен и съгласуван подход, основаващ се на широк консенсус в българското общество, пише в съобщението. Фактът, че този период бе белязан от управлението на три различни правителства, не спомогна за изграждането на този консенсус. Въпреки това събитията показаха, че в обществото съществуват широки нагласи за реформа, заявява ЕК.

От последния доклад на комисията от юли 2012 г. досега България предприе няколко стъпки в правилната посока. Направени бяха някои подобрения на процедурите за назначаване, главният прокурор предприе някои полезни управленски мерки и Висшият съдебен съвет постигна известен напредък по въпроса за натовареността.

Цялостният напредък обаче все още не е достатъчен и остава несигурен. Повтарящите се скандали, свързани например с назначения, които трябваше да бъдат прекратени по етични съображения, изплъзване от правосъдието на осъдени ръководители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система подкопаха общественото доверие. Продължава да има твърде малко дела за престъпления, свързани с корупцията или организираната престъпност, достигнали до успешен съдебен край, се посочва в доклада.

Според ЕК процесът на наблюдение чрез механизма, възможностите, предоставени от средствата на ЕС, както и конструктивният ангажимент на ЕК и някои държави членки от ЕС оказват ценна подкрепа за реформата в България. Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система, професионалната етика и борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Следващият официален доклад вероятно ще бъде изготвен след около една година, пише в съобщението.