/ iStock/Getty Images

Туристите изявиха желание да помогнат на Ла Палма, като похарчат там пари, за да стимулират икономиката на острова, пише Ройтерс.

Олга Рейносо се възползва от официалния празник за Деня на Вси светии, за да види изригващия вулкан. Както много други туристи тя иска да помогне на жителите на острова, чиито домове са разрушени, а реколтата е съсипана.

Остров Ла Палма се разлюля от силно земетресение

„Нашият начин да помогнем е пасивен - идваме тук да видим вулкана, който е нещо уникално, но ние допринасяме с пари, като харчим пари в хотелите, ресторантите, за коли под наем“, разказва Рейносо, която е от близкия остров Фуертевентура.

Планът за извънредни вулканични ситуации на Канарските острови (Pevolca) ограничи достъпа до пътищата близо до вулкана Кумбре Виеха, така че екипите за сигурност и за спешни случаи да могат да работят, докато пристигат посетителите за уикенда на Деня на Вси светии.

Конусът на вулкана на остров Ла Палма частично се срути

Въпреки това Pevolca е създала безплатна автобусна услуга, така че хората да имат достъп до зоната на вулкана от безопасно разстояние.

От началото на изригването на 19 септември лавата от вулкана е покрила близо 900 хектара земя, унищожавайки около 2000 сгради и много бананови плантации. Повече от 7000 души трябваше да бъдат евакуирани.