Венецуела  Хуан Гуайдо
Венецуела Хуан Гуайдо / Gulliver/Getty Images
Лидерът на подкрепяната от САЩ опозиция във Венецуела беше нападнат физически вчера по време на посещение в селски район, съобщиха членове на неговото паралелно правителство и обвиниха група свързани с управляващата партия лица за извършители, предаде Асошиейтед прес.

Снимка, придружаваща изявлението на опозицията, показва Хуан Гуайдо, заобиколен от хора, един от които разкъсва ризата му. Паралелното правителство съобщи, че членовете на групата, свързана с Обединената социалистическа партия на Венецуела, „са удряли и обиждали“ Гуайдо. Той е на обиколка в южноамериканската държава в опит да обедини и организира партията си преди планираните първични избори.

Гуайдо написа в Twitter, че смята да направи изявление в социалните медии същата вечер за инцидента в Хуан Карлос, селище на около 270 километра югозападно от столицата Каракас.

Най-малко 26 души загинаха при сблъсъци между полицията и банди в Каракас

Лидерите на Обединената социалистическа партия, които обикновено разпространяват изявления в социалните медии или по държавната телевизия, не отговориха веднага на отправените обвинения.

Миналата седмица привържениците на Гуайдо бяха посрещнати с преграда от пластмасови столове и удари с юмруци от съюзници на президента Николас Мадуро в западния град Маракайбо.

САЩ и други държави признават Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Брайън Никълс – помощник-държавен секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо, вчера осъди „непредизвиканото нападение“ срещу Гуайдо.

„Това нечувано нападение можеше да отнеме човешки живот; отговорните за нападението трябва да бъдат изправени пред съда“, каза Никълс.
БТА