/ iStock/Getty Images
Американските сили са били обект на нападение в база в Западен Ирак, съобщи представител на отбраната на САЩ, като това е втората подобна атака срещу войските на страната след повече от двумесечна пауза, предаде АФП.

Тя последва друга атака през уикенда, при която от Северен Ирак бяха изстреляни ракети по база в Сирия, в която се намират сили от водената от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Американските войски в Близкия изток бяха атакувани десетки пъти от средата на октомври насам, но цикълът от ракетни и безпилотни атаки и периодични ответни удари спря след тежките американски въздушни нападения срещу цели, свързани с Иран, в началото на февруари.

"Вчера имаше нападение срещу военновъздушната база Ал-Асад", което не причини наранявания или щети, заяви служителят на отбраната при условие на анонимност, без да уточнява естеството на нападението.

"Това беше втората атака срещу американските сили от 4 февруари насам", каза служителят.

Вълната от над 165 нападения срещу американски войски в Ирак и Сирия започна през октомври, малко след началото на последния кръг от конфликта между Израел и Хамас, като причини наранявания, но не и смъртни случаи сред американските сили. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС