Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 г.
Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 г. / БГНЕС
Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 г.
83040
Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 г.
  • Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в САЩ от 2012 г.

Четиринайсет души бяха убити, а седемнайсет - ранени при масова стрелба в САЩ. Мъж и жена откриха огън в социален център в Сан Бернардино, щата Калифорния. Извършителите на атаката бяха ликвидирани малко след масовото убийство при престрелка с полицията. Те бяха идентифицирани като Саид Фарук и Ташфин Малик - съответно на 28 и 27 години.

Масовото убийство е извършено по време на парти, организирано от персонала на агенцията за социални услуги за инвалиди в Сан Бернардино. Според първите информации, изнесени от началника на полицията в града Джеръд Бъргуан, по време на партито е избухнал спор и един от присъстващите е напуснал тържеството. Малко след това той се върнал и няколко души открили огън по празнуващите.

Идентифицираха извършителите на кървавото нападение в САЩ (ВИДЕО)

Четири часа след атаката полицията прихванала на магистрала черен автомобил 4x4, за който подозирала, че превозва предполагаеми заподозрени за атаката, и започнала гонка с последвала престрелка. Двама души - мъж и жена - са били убити. Те били във военни дрехи и носели автомати и пистолети. По време на престрелката един от тях е хвърлил и взривно устройство по полицията, но то не се е задействало.

Двамата заподозрени за смъртоносната атака са идентифицирани, съобщи полицейският началник Джеръд Бъргаун.

„Единият е Саид Фарук. Той е 28-годишен. Роден е в САЩ. С него е била и 27-годишната Ташфин Малик. Националността на жената засега не е известна".

Според роднини на двамата убити, те са били женени. По неофициална информация заподозрян за стрелбата е и братът на Фарук.

Нападателите от Сан Бернардино имали 6-месечно бебе

Фараук е бил служител на общинската здравна служба, която е имала празненство в сградата, където е било извършена атаката.

Федералните власти засега не са обявили стрелбата за терористичен акт, но проучват доказателства, които биха могли да сочат за това, заяви Дейвид Баудич, помощник-директор на ФБР. По думите на Баудич "няколко потенциални неща" будят подозрения.

Заради убийството училищата в Сан Бернардино получиха инструкции да не пускат децата навън, а жителите на градчето да не излизат. В Сан Бернардино, който е на един час път от Лос Анджелис и който е с население от 214 000 души, са разположени стотици членове на силите на реда, подкрепяни от агенти на ФБР.

Убиха двама от нападателите в Сан Бернардино (ВИДЕО)

Тази масова стрелба се различава от останалите масови убийства, извършени досега в САЩ. При нея има няколко извършители, а в другите случаи най-често извършителят е един и с душевни проблеми.

Американският президент Барак Обама изказа съболезнования на семействата на жертвите. Той изрази съжаление, че подобни масови стрелби се повтарят в САЩ и нямат еквивалент на други места по света.

Нападението в Сан Бернардино е най-кървавото в Съединените щати за последните три години. При нападение срещу училище в Нютаун, щата Кънектикът, през декември 2012 година бяха убити 27 души.