Пострадаха десетки протестиращи при битката за Капитолия, имаше ранени и от полицаите
Пострадаха десетки протестиращи при битката за Капитолия, имаше ранени и от полицаите / БТА
Това са изводите на разследващата комисия в Конгреса
Крайната десница в САЩ е нападнала Капитолия на 6 януари миналата година в отговор на послание на експрезидента Доналд Тръмп, възприето като призив "на оръжие", заяви разследващата комисия на Конгреса, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

На седмото си заседание парламентарната комисия, състояща се от 7 демократи и двама републиканци, изложи действията на милиардера, опитващ се да се задържи на власт, от периода след парламентарните избори през 2020 г. до нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от негови поддръжници.

В центъра на вниманието на разследващата комисия е туит на експрезидента, публикуван на 19 декември 2020 г., в който той призовава поддръжниците си да се съберат в столицата на 6 януари, в деня, когато трябваше да бъде потвърдена победата на Джо Байдън. "Голям протест във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде супер", гласи съобщението на Тръмп в Twitter- социалната мрежа, която той предпочиташе към този момент.

"Този туит е бил приет като призив за действие, и в някои случаи като призив "на оръжие", за много верни поддръжници на президента Тръмп", заяви сенаторката от Демократическата партия Стефани Мърфи.
БТА