Нападение с граната срещу църква в Кения, един убит и 15 ранени
Нападение с граната срещу църква в Кения, един убит и 15 ранени / снимки: Reuters

Най-малко един човек е загинал, а 15 са ранени от избухнала ръчна граната в църква в кенийската столица Найроби - поредно нападение в Кения, откакто тя прати войски в Сомалия в опит да срази ислямистиките екстремисти, извършващи отвличания и нападения през границата, предаде Ройтерс.

Петима от откараните в болница са в критично състояние, каза заместник-началникът на полицията в Найроби Моузес Омбати. ДПА, която цитира местния вестник "Сънди нейшън", съобщава за десет ранени, четирима от тях - тежко.

Според полицията още не може да се каже кой стои зад взрива. Засега никой не е поел отговорност за нападението, извършено дни след отправеното от посолството на САЩ в Найроби предупреждение за опасност от терористичен акт в района, припомня БТА.

При нападения в крайбрежния район на Кения - срещу християнска общност и срещу ресторант - в края на март загина най-малко един човек и бяха ранени голям брой хора.

Нападение с граната срещу църква в Кения един убит и 15 ранени
netinfo

Кения често е мишена на терористични нападения, след като миналата година реши да прати войски в съседна Сомалия, които да се бият с ислямистката групировка "Аш Шабаб".

Кенийските власти винят свързаната с Ал Кайда групировка за изблика на насилие в страната. В отговор "Аш Шабаб", която твърди, че не е отговорна за извършените досега атаки, заплаши да си отмъсти на кенийска територия.

Колкото повече кенийските войски преследват невинни мюсюлмани в Сомалия, толкова по несигурни ще стават кенийските градове. Колкото по-потискани се чувстват мюсюлманите в Сомалия, толкова по-напрегнат ще е животът на кенийците, предупреди преди месец в изявление организацията.