/ iStock/Getty Images
Няколко души са пострадали при нападение с дрон срещу фабрики в Татарстан, на повече от 1100 км от границата с Украйна, съобщиха регионалните власти, цитирани от Ройтерс и Франс прес.

"Тази сутрин беше извършено нападение с дрон срещу фабрики в Татарстан, намиращи се в Елабуга и Нижнекамск", се казва в изявление в "Телеграм" на пресслужбата на татарския лидер Рустам Минниханов.
 

Нападението "не е причинило сериозни щети, технологичният процес на предприятията не е нарушен", се добавя в изявлението, без да се уточнява кои фабрики са били атакувани. "В Елабуга, за съжаление, има ранени".

ТАСС уточни, че ранените са седем.

Създадената през 2006 г. специална икономическа зона "Алабуга", в която се намират десетки фабрики и предприятия, специализирани в производството на химикали, машиностроене и металообработка, се намира на около десет километра от града.
 

В Нижнекамск има голяма петролна рафинерия.

Ройтерс е анализирал изображения, показващи атаката в Нижнекамск и е стигнал до извода, че дронът е ударил основната производствена част на петролната рафинерия „Тенеко“ в град Нижнекамск, една от най-големите в Руската федерация. На съоръжението се пада близо половината от общия преработвателен капацитет на целия обект в размер на 17 милиона тона петрол.
 
Агенцията същевременно съобщава, позовавайки се на данни на Въоръжените сили на Украйна, че тази нощ руски дронове са нанесли удари по енергийната инфраструктура в украинските Днепропетровска и Кировградска област. Девет дрона са били свалени над  Днепроветровска област, където техните отломки са причинили два пожара в областния център Днепър, съобщи областният губернатор в социалната мрежа „Телеграм“.

По данни на „Укренерго“ в Кировградска област руски дрон е успял да порази високоволтова подстанция.

През последните седмици Русия нанася удари срещу енергийните съоръжения на Украйна, предизвиквайки значителни щети по украинската енергийна система и причинявайки спирания на тока в много региони.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Асен Георгиев/БТА