Нападателят от киносалона в Колорадо бе осъден на доживотен затвор
Нападателят от киносалона в Колорадо бе осъден на доживотен затвор / снимка: БГНЕС, архив

Нападателят в киносалона в щата Колорадо Джеймс Холмс бе осъден на доживотен затвор без възможност за помилване днес, повече от три години след като грижливо планира и извърши нападение срещу стотици зрители на премиера на филм за Батман, предаде АП.

Съдията нямаше друг избор, след като по-рано този месец съдебните заседатели не постигнаха единодушие, че Холмс трябва да получи смъртна присъда. Един от съдебните заседатели отказал да гласува за смъртно наказание, вероятно повлиян от аргументите на защитата, че подсъдимият не заслужава екзекуция, защото е душевноболен.

Джеймс Холмс е бил диагностициран с различни форми на шизофрения.

Холмс уби 12 души и рани други 70 при нападението на 20 юли 2012 г. Той складирал оръжия и муниции и е направил карта на мултиплекса в Аурора, за да прецени от кой киносалон ще се получат най-много жертви. Той дори изчислил времето за реакция на полицията и поставил в дома си самоделни бомби, за да може експлозията им да отклони на първо време вниманието на службите за сигурност от киносалона. Самоделните взривни устройства обаче не се задействали.

Източник: БТА