Нападателката от Сан Бернардино се врекла във вярност на Ислямска държава
Нападателката от Сан Бернардино се врекла във вярност на Ислямска държава / БГНЕС

Ташфин Малик, нападателката от Сан Бернардино в Калифорния, вероятно се е врекла във вярност на лидера на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади, предаде Ройтерс, като цитира телевизия Си Ен Ен и американски правителствени източници.

Според следователи Малик се врекла във вярност на Багдади в пост във Фейсбук от акаунт на друго име, в който е трила постове, посочва Си Ен Ен. Постът е бил написан в деня на нападението в сряда, посочва БТА.

Стрелецът от Калифорния бил във връзка с екстремисти чрез социалните мрежи

27-годишната Ташфин Малик и 28-годишният й съпруг Саид Фарук бяха застреляни от полицията броени часове след като нападнаха социална служба в Сан Бернардино, където убиха 14 души и раниха 21. Нападението в Сан Бернардино изглежда вдъхновено от "Ислямска държава", но не и ръководено от тази групировка. Това е най-тежкото нападение в САЩ за последните три години.

Малик е родена в Пакистан и се е преместила в Саудитска Арабия, където се омъжила за Фарук.

Фарук е американски гражданин, роден в щата Илинойс в семейство на пакистански имигранти.

Двойката оставя шестмесечна дъщеричка, чийто чичо Фархан Хан заяви за Ен Би Си, че е започнал съдебна процедура да я осинови. Хан изрази гнева си към Фарук, че е оставил дъщеричката си сираче.

Кристиан Нуадик, който е бил колега на Фарук пет години, заяви за Си Би Ес, че Фарук започнал да се държи различно след завръщането си от Саудитска Арабия.
"Мисля, че се е оженил за терористка", каза Нуадик.

Саид Ризван Фарук използвал социалните мрежи за връзка с екстремисти, които са били под наблюдение от ФБР.

Междувременно разследващите стрелбата в Сан Бернардино проверяват дали нападателят Саид Фарук се е карал със свой колега, който говорел за "присъщите опасности от исляма", предаде Ройтерс, позовавайки се на представител на американското правителство. Според цитирания източник Фарук и съпругата му Ташфин Малик също така са унищожили харддискове и друга електронна апаратура, преди да извършат атаката.

Телевизия Си Ен Ен цитира официални лица, според които нападението може да е било вдъхновено под някаква форма от групировката "Ислямска държава", но няма доказателства тя да го е организирала.

Идентифицираха извършителите на кървавото нападение в САЩ (ВИДЕО)

Саид Ризван Фарук и съпругата му Ташфин Малик - нападателите, които убиха 14 души и раниха 21 човека в Сан Бернардино, щата Калифорния на 2 декември, са носели 1600 патрона, когато полицията ги е застреляла в джипа им. Освен това в дома им са намерени 3000 патрона, 12 тръби-бомби и стотици средства за изработване на самоделни взривни устройства.