Въоръжената групировка, превзела вчера сутринта сградата на полка на патрулно-постовата служба (ППС) на арменската полиция и вътрешните войски в арменската столица Ереван, освободи един от шестимата заложници, предаде Интерфакс. Той е полицай, който има здравословни проблеми - страда от алергия, каза за местни медии един от членовете на групировката - Варужан Аветисян.

Похитителите се свързали в лидера на опозиционното движение "Учредителен парламент" Жираир Сефилян, чиито привърженици организираха терористичната акция, и той предложил да бъде освободен един от заложниците.

Заложническа криза в Ереван

Сефилян е под арест по обвинение в незаконно притежание на оръжие. Именно неговото освобождаване е едно от исканията на нападателите. Аветисян отбеляза, че исканията им не са се променили - освен пускането на Сефилян, те настояват за оставка на арменския президент Серж Саркисян и за формиране на ново правителство. Той отбеляза също така, че "ако властите предприемат щурм на сградата, ние сме готови за битка".

При нападението срещу базата на ППС вчера около 30 привърженици на радикалната опозиция разбиха със самосвал "Краз" портала на базата и нахлуха вътре. При завързалата се престрелка бе убит заместник-командирът на полка, а 4 души и от двете страни са ранени.

Въоръжените нападатели взеха за заложници не само намиращи се там военнослужещи, но и пристигналите за преговори длъжностни лица от правоохранителните органи, сред които са заместник-началникът на полицията на Армения генерал майор Вартан Егиазарян и заместник-началникът на полицейското управление на Ереван полковник Валерий Осипян.

Според полицията, цитирана от ТАСС, изминалата нощ в Ереван е преминала сравнително спокойно, без сериозни произшествия. Участък от улицата покрай завзетата от терористите територия е отцепен с тежки камиони, застанали напреко. Кметството на Ереван обяви снощи, че това ще продължи "неопределено време", през което общественият транспорт ще се движи по обходен маршрут.

От Службата за национална сигурност на Армения съобщиха, че представители на компетентните държавни органи водят преговори, при които "се опитват да убедят терористите да се въздържат от по-нататъшни действия, застрашаващи живота и здравето на хората, да освободят заложниците и да се предадат без съпротива". Засега резултат от преговорите няма.

Тази сутрин на мястото са били началникът на полицията в Армения Владимир Гаспарян и директорът на Службата за национална сигурност Георгий Кутоян, отбелязва Интерфакс, без да дава подробности.

Междувременно са били освободени около 50 души, задържани вчера във връзка с нападението, съобщи Интерфакс, цитирайки арменския обмудсман. Това е станало след "съвместна работа" между полицията и представители на омбудсмана. При вчерашната акция са били задържани общо 200 души, които били проверявани за причастност към въоръжената групировка и за връзки с опозиционната гражданска инициатива "Учредителен парламент".

Сред задържаните били двама активисти на друго опозиционно движение - "Надигай се, Армения", сред които и лидерът й Андриас Гукасян. Те били докарани в полицията направо от площад "Свобода" в центъра на Ереван, където по призива им се събрали техни привърженици, за да обсъдят как да се излезе от създалата се ситуация след завземането на полицейската сграда в Ереван от въоръжената групировка.

Източник: БТА