капитолия
капитолия / БТА
Мъж от Ню Джърси беше осъден на почти седем години затвор за това, че по време на бунта в Капитолия през 2021 г. е напръскал със спрей против мечки лицето на полицай.

42-годишният полицай Брайън Сикник умира на следващия ден в болница от първоначално обявени за естествени причини, но се смята, че пръскането е допринесло за това.

Присъдата от 80 месеца лишаване от свобода, дадена на Джулиан Хатър, е една от най-дългите присъди, дадени досега на някой от над 900-те души, обвинени за нападението в Капитолия на 6 януари 2021 г.

Във видеозапис, цитиран в обвинителния акт, Хатер моли друг протестиращ да му подаде "онова мече", преди да извади спрей от раницата на последния.

Малко по-късно той пръска с флакона към лицата на трима полицаи, включително Сикник. На Хатър са повдигнати девет обвинения, включително за "нападение на офицер с опасно оръжие", но не е повдигнато обвинение за убийство.

Смъртта на Сикник след щурма на Капитолия в САЩ от разбунтували се привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп трогна много американци.

Президентът Джо Байдън лично отдаде почитта си към полицая, докато тленните останки на Сикник бяха положени в Капитолия, което е изключителна чест
БГНЕС