Нанси Пелоси оглави Камарата на представителите
Нанси Пелоси оглави Камарата на представителите / netinfo

На първото заседание на новия състав на американския Конгрес 66-годишната демократка Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите, предадоха световните агенции.

Пелоси сияеше от радост и ръкопляскаше, докато депутатите от Камарата на представителите казваха на висок глас един след друг дали подкрепят кандидатурата й. На церемонията присъстваха много видни гости, сред които и актьорът Ричард Гиър и певецът Тони Бенет. Самата Пелоси беше обградена от шестимата си внуци, сред които и двумесечният Пол Майкъл Вос, син на дъщеря й Александра.

"Това е исторически момент за Конгреса и за жените в страната ни. Това е момент, който ние чакахме от повече от 200 години", каза Пелоси, след като беше избрана за председател на долната камара на Конгреса.

Елегантната и енергична Нанси Пелоси е първата жена в историята на САЩ, която става председател на Камарата на представителите и третият по ранг държавник след президента Джордж Буш и вицепрезидента Дик Чейни. Пелоси ще бъде задължителен събеседник на правителството на президента Буш.

Пелоси е внучка на италиански имигрант. Дъщеря е на бивш кмет на Балтимор. Омъжена е за бизнесмен милиардер. Майка е на 5 деца. Депутат е в Камарата на представителите от 1987 г. с мандата на 8-и избирателен район на Сан Франциско, който винаги е бил печелен от демократите и където Пелоси неизменно е преизбирана.

Още в началото на политическата си кариера тя се превръща в остър критик на политиката на Пекин. Привърженичка е на правото на аборт и против издигането на стената, спираща потока от имигранти от Мексико за САЩ.

През 2002 г. Пелоси става лидер на демократическото малцинство в Камарата на представителите и печели възхищението на колегите си със способността си да обединява демократите срещу техните противници.

Същата година Пелоси е една от малкото гласували против използването на сила в Ирак. Тя винаги е казвала, че ако демократите спечелят мнозинство в Конгреса, ще се опитат да изтеглят поетапно американските войски от Ирак.