/ iStock/Getty Images
Учени от Русия, Германия, САЩ и Италия откриха в Мъртво море минерал, който досега е намиран само в метеорити, съобщи ТАСС.

Резултатите от изследването са публикувани в сп."Американ минералоджист".

"Учени от държавния университет в Санкт Петербург заедно с изследователи от Германия, САЩ и Италия откриха алабогданит (Fe,Ni)2P - минерал, който досега бе известен единствено като космическо вещество в метеоритите. Те попаднали на находката в района на Мъртво море, в историческата област Южен Левант", съобщи пресслужбата на Руския научен фонд.

В началото на века учените се натъкват на алабогданит в железния метеорит Онело. Минералът получава името на кристалографката Алла Богданова. Химическият му състав го отнася към минералите, съдържащи фосфор в отрицателна степен на окисление.

Изследване на находката от района на Мъртво море в синхротрона ДЕСИ в Германия показало, че земният алабогданит може да се образува налягане над 25 гигапаскала - 250 хиляди атмосфери. На Земята такова налягане се постига при катастрофални сблъсъци с големи метеорити и в земната мантия, на дълбочина над 500 километра. "Откриването на земния алабогданит е свързано с повърхността на басейна на Мъртво море в Израел, в район, където неотдавна бяха открити природни циклофосфати", каза проф.Сергей Бритвин от университета в Санкт Петербург.

Той допълни, че находката повдига множество въпроси, свързани с формирането на скали в този регион, тъй като досега в него не са откривани доказателства за метеоритни катастрофи или издигане на скални масиви от земната мантия.

"Такива доказателства обаче биха могли да са "изтрити" от земната повърхност в резултат на по-късни процеси на геоложка ерозия", отбеляза руският учен.
БТА