/ iStock/Getty Images
Някои британски супермаркети започнаха да ограничават покупката на яйца от клиентите, след като доставките бяха нарушени от птичия грип, предаде Ройтерс.

Великобритания е изправена пред най-голямата досега епидемия от птичи грип и наблюдава бърза ескалация на броя на случаите във ферми, което оказва влияние върху предлагането на яйца и поражда опасения от недостиг на пуйки и пилета за коледната трапеза.

"Асда" (Asda), третият по големина магазин за хранителни стоки във Великобритания след лидерите на пазара "Теско" (Tesco) и "Сейнсбърис" (Sainsbury's), ограничава клиентите до две кутии яйца.

"Птичият грип наруши доставките на някои гами яйца, но търговците на дребно са експерти в управлението на веригите за доставки и работят усилено, за да сведат до минимум въздействието върху клиентите", каза Андрю Опи, директор храни и устойчивост в Консорциума на британските търговци на дребно (British Retail Consortium), който обединява и представлява британските супермаркети.

Той допълни, че някои магазини са въвели временни ограничения за броя кутии, които клиентите могат да закупят, за да осигурят наличност за всички.

Говорител на "Сейнсбърис" сподели, че веригата "изпитва някои предизвикателства при доставките на яйца". По думите му групата не е въвела ограничения за покупките, но трябва временно да доставя яйца от Италия.

Британската асоциация на производителите на яйца от свободно отглеждане (BFREPA) заяви, че увеличените разходи за производство на яйца след инвазията на Русия в Украйна са друг фактор, влияещ върху предлагането.

"Фермерите основно губят пари, защото цената, която се плаща в супермаркета, не се предава обратно по веригата на доставки към фермерите", обясни говорител на асоциацията, допълвайки, че така огромен брой от фермерите губят значителна сума пари и не могат да си позволят повече да произвеждат яйца. Според данни на организацията секторът се е свил със 743 350 носачки този сезон.

Миналата седмица главният ветеринарен лекар на Обединеното кралство Кристин Мидълмис омаловажи заплахата от птичия грип за коледните доставки на птиче месо.
БТА