Най-възрастният държавен глава в света стана на 92 години
Най-възрастният държавен глава в света стана на 92 години / Guliver/Getty Images

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе навърши днес 92 години, предаде АФП.

Мугабе управлява южноафриканската страна от получаването й на независимост от Великобритания през 1980 г. и е най-възрастният държавен глава в света. Той не дава никакви признаци, че смята да се оттегли от властта, въпреки наличието на няколко претенденти за президентския пост от управляващата партия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт.

Официалните тържества по случай рождения ден на президента са насрочени за 27 февруари, събота. Миналата година по време на пищните празненства бяха заклани няколко слона. Мугабе освен това получи като подарък много торти, една от които тежеше 91 кг.

Проправителствените медии в Зимбабве поздравиха днес президента, възхвалявайки дълголетието му, а опозицията го призова да се оттегли. "Благодарим, Боб, сега гласът ни се чува, от 1980 г.", пише проправителственият вестник "Сънди мейл" в специална 16-странична притурка по случай рождения ден на Мугабе. Статия възхвалява държавния глава за неговото визионерско, смело, прозорливо и безстрашно лидерство.

Найвъзрастният държавен глава в света стана на 92 години
netinfo

Основната опозиционна партия - Движението за демократични промени (ДДП), призова обаче Мугабе да се оттегли в момент, когато Зимбабве преживява тежка икономическа криза.

Веднъж президентът на Зимбабве каза, че ще подаде оставка, когато навърши 100 години, отбелязва АФП. Мугабе отказва да посочи свой потенциален приемник, подхранвайки вътрешните разделения в своята партия ЗАНУ-ПФ.

В последно време обаче се засилиха слуховете за лошото здравословното състояние на държавния глава, особено след като той залитна на два пъти. През септември той прочете 25-минутна реч, идентична с негово изказване от преди месец, явно без да забележи грешката.

Найвъзрастният държавен глава в света стана на 92 години
netinfo

За повече от три десетилетия на власт Робърт Мугабе постепенно се превърна от герой на борбата за независимост и галеник на Запада в деспот и парий на международната сцена. Обвиняван в системни нарушения на правата на човека, Мугабе е обект на санкции от страна на САЩ и ЕС.

Зимбабве обедня драстично през първото десетилетие на този век, отбелязва Франс прес. Милиони граждани на страната eмигрираха в съседната Република Южна Африка. Заради хиперинфлацията Зимбабве премахна националната си валута и използва американския долар.

Източник: БТА