/ Gulliver/Getty Images
Генерал Марк Мили се оттегля от поста си след бурен мандат като главен командващ на американската армия, в който се сблъска с многократни кризи у дома и в чужбина.

На негово място ще застане генерал Чарлз К. Браун, който ще стане вторият чернокож генерал след Колин Пауъл, заемащ поста председател на Обединения комитет на началник-щабовете, в момент, когато Пентагонът се оглавява от Лойд Остин, първият чернокож министър на отбраната на страната.

Като председател "кризите следваха една след друга", каза Мили пред АФП миналия месец.

Нахлуването на Русия в Украйна, изтеглянето на САЩ от Афганистан, отказът на Доналд Тръмп да приеме загубата си на президентските избори и общонационалните протести срещу полицейската бруталност са само част от събитията, които определиха четирите му години като висш американски офицер.

Поддръжниците на Мили му приписват, че е помогнал за защитата на страната от Тръмп, но е бил обект на остри критики от страна на бившия президент и неговите привърженици.

Напускането му идва в момент, когато американската армия - особено нейното ръководство - е подложена на многократен обстрел от консервативни политици и експерти, особено заради предполагаемото налагане на "woke" политики на въоръжените сили.
 

Чарлз Браун
БГНЕС



Браун е произведен в офицерско звание във Военновъздушните сили на САЩ през 1984 г. и е опитен пилот с повече от 3000 летателни часа, 130 от които в бойни действия.

Командвал е изтребителна ескадрила и две изтребителни крила, както и военновъздушните сили на САЩ в рамките на Централното командване и Индо-тихоокеанското командване, и е бил началник на щаба на ВВС.

След убийството на чернокожия Джордж Флойд през 2020 г. от бял полицай в Минесота Браун записва емоционален видеоклип за личния си опит, включително с дискриминацията в американската армия.

Той заяви, че е усещал натиск да "работи без грешки" и е работил "два пъти по-усилено", за да докаже, че грешат онези, които очакват по-малко от него заради расата му.
БГНЕС