/ БГНЕС
Най-великият в историята на тениса Роджър Федерер ще стане първият жив човек със сечена монета в своя чест – 20 франка с лика на Маестрото от януари догодина, съобщава БГНЕС.
 



38-годишният тенисист, 20-кратен шампион в турнирите от Шлема и е национален герой на Швейцария. Swissmint потвърди, че 55 000 от монетите, включващи Федерер, изпълняващ бекхенд, ще бъдат произведени и налични за предварителна продажба от вторник 19 декември.
 




„Спортните постижения на Роджър Федерер, неговите благотворителни инициативи, страхотен характер предизвикаха Swissmint да посвети тази сребърна монета от 20 франка на него – първият път, в който това се случва с жив човек“, сподели говорител на Swissmint.

Звездите, които са приятели с британското кралско семейство (ВИДЕО)

При очакваното високо търсене от Swissmint заявиха, че още 40 000 могат да бъдат пуснати в продажба през май, докато златна монета на стойност 50 франка, включваща различен дизайн, също ще бъде произведена през 2020.

„Благодаря ви, Швейцария и Swissmint за тази невероятна чест и привилегия“, написа самият Федерер в Туитър.

Една от най-редките монети в света отива на търг

Тазгодишните възпоменателни швейцарски монети включваха 50-годишнината от кацането на Луната, планинския проход Фурка и сърната. За последно спортно-ориентирана възпоменателна монета излезе през 2015 и отпразнува Хорнусен – традиционен швейцарски спорт, практикуван от фермери с шайби и пръчки.
БГНЕС