Освен с празника на Вси светии, който се отбелязва в някои части на света, Хелоуин винаги се е свързвал и със страшни създания.

Котка мумия от Трансилвания носи късмет и пази от зли сили, дават я на търг

Зловещи вампири и върколаци, тайнствени горски самодиви и какво ли още не. Тук на Балканите към всичко това добавяме и митичния граф Дракула. Ники Василковски ни отвежда до неговото леговище в замъка "Бран", където ще чуем много истории за най-страшните твари, които през годините са събуждали хорския ужас, предава NOVA.

Първите създания, за които ще ви разкажем са божествено красиви. Десетки митични изкусителки са подвели много мъже към отвъдното. Крият се дълбоко в гъстите гори, живеят в дърветата и често събуждат вечерния здрач с очарователен танц. Създанията, известни в Румънската митология като “йеле”, наподобяват нашите български самодиви. Бродели са из горите и са омагьосвали всички с красотата си.

Вероятно във вековните дървета около замъка на Дракула живеят стотици такива изкусителки, които чакат да отведат поредната си жертва. В Трансилвания животът е подчинен на какви ли не суеверия, разказва уредникът в замъка “Бран”, Кристияна Тътою. 

„Йеле” са румънските лоши феи. Ако мъж ги срещне в тъмните часове, или полудява, или губи живота си. Да, хората са суеверни”, споделя той. Тъй както мъжът може да попадне в примката на някоя изкусителка, жената пък изпитвала ужас от така наречените “сънтуадер”. Полухора-полуживотни, тези страховити твари обикаляли къщите в Трансилвания и наказвали онези, които си позволяват да работят по време на празник. 

Векове наред хората по цял свят са вярвали и вярват във вампири. А този мит е особено актуален именно в замъка “Бран”, който румънците отдавна свързват със страховития граф Дракула.

Замъци, които ще ви спрат дъха (ВИДЕО/СНИМКИ)

Замъкът определено е обитаван от духове. Поне в това са убедени повечето от туристите, които го посещават. Дори и да оставим на страна митовете за Дракула, мястото създава някакво странно усещане за магия.

Друго същество, което е плашело хората е “Стригой”. „Обикновено в това създание се превръщат тези, които приживе са били лоши. Те се връщали от оня свят и тормозели живите - с болести, най-често с безсъние”, обясни Кристияна Тътою. 

И днес в много трансилвански домове на видно място се пази скилидка чесън и християнски кръст, разказва нашият. Сред най-страшните създания на нощта са върколаците. Битуват в представите на много народи - и у нас, и при сърбите, гърците и румънците. Някъде дори се смята, че те предизвикват лунните затъмнения като отхапват част от светещия нощен диск.

Върколаците не се разхождат през деня. Чакат падането на нощта и когато луната изгрее в червено, тръгват на лов из гъстите гори на Трансилвания. В повечето случаи срещата с такава твар автоматично води до мигновена смърт. Има обаче и друг вариант.

„Ако те ухапе върколак, ти самият се превръщаш в такъв”, обясни Кристияна Тътою. Соломонари - или магьосниците на времето. Има и такива същества. Всъщност те са най-обикновени хора, посветени в изкуството на магията.

Те са властвали над времето. Яздели са небесни дракони и са могли с един замах да предизвикат дъжд, буря с мълнии или градушка. Страховете винаги са били наш верен спътник. В “Бран” ужасите от фолклора са родили печеливш туристически бизнесмодел.

Само през 2018 година в замъка са отчели над 1 милион туристи, а печалбата е била около 3 и половина милиона евро. Заради пандемията обаче приходите сега са се сринали с 90 %.

Днес Крепостта на Дракула, както я наричат в цяла Европа, се посещава от едва 200 души дневно и то предимно румънци. В комплекса стриктно се спазват всички правила за хигиена и дистанция.  
nova.bg