Най-малко трима са ранени, а 37 изчезнали, след експлозия в украинска мина
Най-малко трима са ранени, а 37 изчезнали, след експлозия в украинска мина / cнимкa: БГНЕС
Най-малко трима миньори са ранени, а 37 засега са в неизвестност след експлозия рано тази сутрин в каменовъглена мина в Донецка област, Източна Украйна, съобщиха местните власти, цитирани от АФП. В мината, собственост на обединение "Орджоникидзеугол", е избухнал метан, информира ИТАР-ТАСС.

Взривът в 5 часа сутринта местно време бил толкова силен, че повредил сгради от минния комплекс и били ранени трима души на повърхността, уточни пред АФП Андрий Бондаренко, ръководител на местния клон на Министерството на извънредните ситуации. Не се знае какво е станало с други 37 миньори, които се намирали в рудника, добави той.

Според ИТАР-ТАСС под земята са работели 40 души. При инцидента е разрушена частично системата, подаваща въздух към минната шахта. Спасителни и медицински служби са изпратили екипи на местопроизшествието, добавя агенцията.

Поради нарушените норми за безопасност работата в комплекса е прекратена. Съоръженията се възстановяват, съобщиха спасители, цитирани от АФП.

Близо 20 мини от Донецкия регион бяха временно затворени през последните седмици поради нарушения на правилата за безопасна работа, след като експлозия в каменовъглена мина на 100 км от Донецк отне живота на 11 души. Мините в Украйна, главно в източната част от страната, не се финансират достатъчно. Много от тях са оборудвани с остарели съоръжения и там редовно стават трудови злополуки с фатален край, отбелязва АФП.